השינויים החברתיים הגדולים בעשורים האחרונים הביאו להתפתחויות רבות בתחום המשפחתי והאישי.
אחד התחומים בהם חל השינוי הגדול ביותר הוא במבנה המשפחה. המבנה המסורתי של אם, אב וילדים הוא כבר מזמן לא המבנה המקובל היחיד ויש היום צורות שונות להקמת משפחה שנתפסות כלגיטימיות בחברה המערבית. משפחות חד הוריות מבחירה, משפחות חד מיניות ומשפחות שהוקמו באמצעות הורות משותפת הן כבר לא מראה נדיר בחברה של ימינו. כמובן שגם אחוז הגירושים שהולך ועולה בכל שנה גרם להיווצרותן של משפחות חצויות רבות.
אחד האתגרים הגדולים ביותר שקיימים במשפחות החדשות הוא דרך ההתמודדות של ההורים עם הילדים לגבי השונות שלהם. נכון שצורות שונות של משפחה הפכו למקובלות ויש כלפיהן סבלנות גבוהה יותר מהסביבה, אך עדיין אין ספק בדבר הדומיננטיות של המבנה המשפחתי המסורתי. לכן, כל ילד שגדל במשפחה חדשה, מתחיל להיתקל בשוני שלו בשלב כזה או אחר, בדרך כלל כאשר הוא נכנס למסגרת חינוכית רשמית.
הורות משותפת היא צורת הורות חדשה שהתחילה לצבור תאוצה בשנים האחרונות. יותר ויותר אנשים בוחרים בה מסיבות שונות. בדרך כלל מדובר ברווקים ורווקות שלא מצאו זוגיות עד גיל מבוגר יחסית ולא רוצים לוותר על הקמת משפחה, או על חברי הקהילה ההומו-לסבית שמעוניינים שמעורבות הורית של בן המין השני בהקמת משפחה. מדובר למעשה במשפחה בה שני אנשים שאינם מקיימים מערכת יחסים זוגית מחליטים להביא ילד לעולם ולגדל אותו ביחד אבל לחוד. הכוונה היא לגדל אותו בצורה משותפת, אך ללא מגורים משותפים וללא קשר זוגי.
האתגר בהורות משותפת
כאשר מגדלים ילד בהורות משותפת, חשוב מאוד לייצר עבורו אווירה משפחתית בכל זאת. הרי לא מדובר בהורים גרושים שיש ביניהם מתחים וריבים, אלא בשני אנשים שבדרך כלל פיתחו במשך התהליך קשר טוב וחיובי. נכון שחשוב שהילד יהיה מודע למצבו ויכיר בהבדלים בין משפחתו למשפחות אחרות, אך עדיין כדאי להקיף אותו בתחושה משפחתית מאוחדת. על מנת לייצר אווירה כזו עבור ילד בהורות משותפת, חשוב מאוד ששני ההורים יקפידו בכל זאת לבלות איתו זמן משותף של כל בני המשפחה ביחד. לא מדובר ברמה היומיומית, אך מדי פעם חשוב לקיים מפגשים ופעילויות מהנות לכל המשפחה. זה יגרום לילד להרגיש עטוף ואהוב וגם יגרום לו להתנסות בדינמיקה משפחתית מה שיכין אותו טוב יותר גם להתמודדות בחוץ.
היו מאוחדים בערכים המועברים לילד
בנוסף, חשוב מאוד ששני ההורים יקפידו לשדר לילד מסרים וערכים דומים. אם הילד ירגיש הבדלים משמעותיים בדרך החינוך ובערכים שהוא יספוג בשני הבתים, זה יגרום לו לבלבול ואף תסכול. חשוב מאוד לתאם בין ההורים דרך משותפת כבר מתחילת התהליך, כדי לוודא שהיא מתאימה לשני הצדדים וששניהם יוכלו לשמור עליה לכל אורך הדרך.
כאשר מחליטים לקיים הורות משותפת, נהוג להגיע להסכמות בתחומים אלו ונוספים עוד לפני הלידה ואפילו עוד לפני ההריון ולקבע אותן בהסכם משפטי על מנת להעניק לו תוקף מחייב. אמנם אי אפשר לחזות הכל מראש וישנן התמודדויות שמופיעות פתאום באמצע החיים, אך חשוב שהגישה של שני הצדדים תהיה דומה ושישמרו לכל אורך הדרך על כבוד הדדי ויחנכו את הילד על פיו.
Leave a Reply